22 Φεβρουαρίου, 2008

Hasta la vista, comandante


Hasta la vista, comandante

Ένα κεφάλαιο της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας έκλεισε, με την ανακοίνωση του Φιντέλ Κάστρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εκ νέου ανάδειξή του στο προεδρικό αξίωμα.
Ο άνθρωπος που οδήγησε την Κούβα στην πρόοδο και την πλήρη αναμόρφωση, μέσα από εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες,
με επιστολή του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κ.Κ. Κούβας, ανέφερε: «Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου [...] απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ [...] το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή».
Ο 81χρονος Κάστρο είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από την 1η Ιουλίου του 2006, όταν και υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο. Από τότε δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και τον
περασμένο Δεκέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να οριστεί από την κουβανική Εθνοσυνέλευση ως διάδοχός του.
Ο Κάστρο ήταν αυτός που δημιούργησε και για μισό αιώνα διατήρησε αλώβητο και αταλάντευτο ένα σοσιαλιστικό
κράτος στην «αυλή» των Η.Π.Α. Ανέλαβε την εξουσία το 1959, έπειτα από τριετή αγώνα εναντίον του υποστηριζόμενου από τις Η.Π.Α. δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Αρχικά κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η παρουσία του στο τιμόνι της Κούβας «στοίχειωσε» τον ύπνο 10 Αμερικανών προέδρων, οι οποίοι δεν εφίσθησαν μέσων και χρημάτων, προκειμένου να τον εξοντώσουν, πάντα χωρίς επιτυχία. Η αρχή έγινε το 1962, με την απόβαση στον
Κόλπο των Χοίρων Κουβανών αντικαθεστωτικών, και συνεχίστηκε με εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, εμπνεύσεως και εκτελέσεως CIA.
Επιπλέον, η Κούβα είχε να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό αμερικανικό εμπάργκο, που ως στόχο είχε να εξεγείρει τον πληθυσμό του νησιού εναντίον του ηγέτη του. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν και είναι το ακριβώς αντίθετο, με το σύνολο των Κουβανών να βρίσκονται συσπειρωμένοι γύρω από τον Φιντέλ Κάστρο. Τα προβλήματα οξύνθηκαν για το «νησί της επανάστασης» μετά την ανατροπή της Ε.Σ.Σ.Δ., όμως οι όποιοι κραδασμοί ξεπεράστηκαν, χάρη στην προσωπικότητα και καθοδήγηση του Κουβανού ηγέτη.
Καλος η Κακος θα τον κρινει η ιστορια και ο ιστορικος του μελλοντος (αρκει να μην ειναι ο Bush)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Α Ρ Χ Η Γ Ο Σ!!!!!